Harkittuja herkkupaloja ydinosaamisestasi
Vaikka olisitkin alasi kiistaton asiantuntija, blogitekstissä et voi kertoa kaikkea mitä tiedät aiheesta. Jotta osaisit rajata aiheesi oikein ja valita sopivan näkökulman, sinun täytyy ensiksi määritellä, kenelle tekstisi kirjoitat ja mitä tavoittelet sillä. Voit lähestyä asiaa kysymällä itseltäsi esimerkiksi seuraavat kysymykset:
Kun kohdeyleisö ja tavoite on määritelty, on aika rajata aihe. Asioiden yksinkertaistaminen saattaa tuntua pahalta, mutta asiantuntijablogissa se on usein jossain määrin välttämätöntä. Tiivis ilmaisu auttaa pitämään yllä lukijan mielenkiintoa.
Blogitekstissä asiantuntija tarjoaa maistiaisia asiantuntemuksestaan. Jos kauppias tarjoaa kokonaisen aterian maistiaisena, kukaan ei tiedä mitä osaa ateriasta myydään eikä kovin monella ole aikaa jäädä syömään sitä ostostensa lomassa. Samaan tapaan asiantuntijablogissa aiheen rajaaminen auttaa tarjoilemaan kohdeyleisölle harkittuja herkkupaloja ydinosaamisestasi. Kun rajaat aiheen riittävän tarkasti, aikaa jää myös viimeistelyyn.
Kerro tarinat asiantuntijuuden taustalla
Aiheen rajaamisen lisäksi asiantuntijablogissa olennaista on näkökulman valitseminen ja sen kuljettaminen läpi tekstin. Tarinat kiehtovat ihmisiä ja siksi blogitekstiäkin voi lähestyä tarinallisuuden kautta. Eihän maistiaisiakaan yleensä jaeta ilman pientä tuotetarinaa!
Tarinallistamisessa on syytä olla varovainen, jotta värikäs kerronta ei vie huomiota varsinaiselta asialtasi. Liikkeelle kannattaa tässäkin asiassa lähteä perusasioista: Tarinalla on alku, keskikohta ja loppu. Avuksi voit ottaa myös ikiaikaisen draaman kaaren.
Aluksi esittelet asiasi, joka voi olla vaikkapa havaitsemasi ongelma. Sitten luot jännitettä, kunnes kaaren huipulla draama on kiihkeimmillään. Ongelma on kärjistynyt. Käännekohdan jälkeen esität ratkaisusi. Lopuksi voit esimerkiksi viitata tulevaan.
Tarinallistamiseen on lukuisia keinoja, joista draaman kaari on vain yksi esimerkki. Samoin näkökulmia on lähes rajattomasti. Asiantuntijablogissa on suorastaan suotavaa tuoda esiin omaa persoonaansa ja kokemuksiaan. Anna rohkeasti oman äänesi kuulua ja muista, että kepeä ilmaisu toimii blogissa usein kuivaa kapulakieltä paremmin.