Ei ole enää vain poliitikkojen ja poppareiden etuoikeus brändätä itseään. Sanotaan, että asiantuntijoiden henkilöbrändäys alkaa olla jo jopa pakollista. Asiantuntijana on olemassa, kun kertoo mitä tietää ja osaa – näin mekin väitämme etusivullamme. Eikä brändäämistä enää tehdä ainoastaan työnhaun kannalta vaan yhä useampi yritys odottaa sitä työntekijältään. Hyvät brändit kutsuvat luokseen ja saavat liikennettä ja näkyvyyttä myös yritykselle.
Brändäystä on positiivisen mielikuvan rakentamista tavoitteellisesti. Ei kuitenkaan kiiltokuvia ja glitteriä, ei ylitsevuotavaa markkinointijargonia. Se on laadukkaan tiedon jakamista, vastauksia niihin kysymyksiin, joiden kanssa lukijat käyvät karhunpainia.
140 merkkiä Twitterissä silloin tällöin ei tee kenestäkään brändiä. Mutta asiantuntija, joka jakaa laadukasta sisältöä verkossa, saa kuuntelijoita. Asiantuntija, joka laadukasta sisältöä verkossa säännöllisesti, saa lisää kuuntelijoita. Paras tapa oman sisällön ja asiantuntijuuden jakamiseen on blogi, jossa asioista voi kirjoittaa laajasti verrattuina muihin kanaviin.
Ahdisteleeko sinunkin esimiehesi bloggamaan? Jos julkaisutahti tuntuu haasteelta tai aika ei taivu tiedonhankintaan, voit aloittaa brändäyksen ulkoisen kumppanin kanssa.
Ps. Lue konsultti Ville Tolvasen brändäystarina, joka vei hänet Forbesin artikkelissa vaikutusvaltaisimpien somemarkkinajohtajien joukkoon.