Blogit, Brand Identity, Marketing

Tarina elää

Tarinasta ja sen merkityksestä puhutaan niin paljon, että suurinta osaa jo kyllästyttää. Pakko kuitenkin yhtyä kuoroon laulamaan samaa laulua, sillä totta on, että tarinat ovat tie asiakkaan sydämeen. Tarinoilla kun on tapana jäädä mieleen ja kun asiakkaat muistavat tarinasi, muistavat he myös sinut. Hyvä tarina pakottaa kertomaan sen eteenpäin. Siksi minäkin kerron lapselleni nyt sitä samaa tarinaa iltaisin, jota aikoinaan isoisäni isälleni.

On paljon helpompaa muistaa tarinoita, kuin kylmiä ja kovia faktoja. Tämä johtuu siitä, että numeraaliset faktat aktivoivat vain yhtä osaa aivoistamme – tarina tempaisee mukaan myös muut lohkot ja tieto muuttuu ikään kuin itse koetuksi. Mikä hienointa – aivomme suorastaan janoavat tarinoita ja 92 % kuluttajista kaipaa tiedon tarinan muodossa. Mehän vietämme kolmanneksen elämästämmekin uneksien ja unelmoiden.

Yksittäiset faktoilla ja sloganeilla on merkitystä, mutta niiden jalkautuksessa kannattaa turvautua tarinaan. Kun mietit omaa tarinaasi, mieti ensin mikä on tarinan teema ja tarkoitus? Sen jälkeen voit heittäytyä ikään kuin näytelmäkirjailijan rooliin pohtimaan seuraavia asioita:

1. Kuka on tarinan kertoja?
2. Ketkä voisivat olla päähenkilöitä?
3. Mikä voisikaan olla se koukuttava juoni?
4. Mikä on tarinan tapahtumapaikka ja mikä on sen tunnelma?
5. Entäs tyylilaji?

Jos tarinankerronta ei tunnu omalta jutulta, kannattaa kääntyä sisältömarkkinoinnin puoleen. Muista, että tarinaa pitää kertoa koko ajan. Sen tulee jatkua ja elää. Silloin tarina ei jää vaan yhdeksi kuluneeksi sanaksi vaan sitä kuunnellaan ja jaetaan. Se muistetaan.

The-Science-of-Storytelling-horizontal-copy