OTA YHTEYTTÄ
Blogit

Tee se ihan itse – tai ulkoista räätälöiden

Miten teillä hoituu markkinointi? Digitaalisen maailman muuttuessa jatkuvasti ja teknologian kehittyessä moni yritys nostaa kädet pystyyn ja päätyy hankkimaan apuja ulkopuolelta. Parhaimmillaan yritys saa avukseen räätälin, joka asiakkaan näkemykset ja toiveet kuultuaan piirtää linjakkaat kaavat ja ryhtyy toimeen.

Toisille ulkoistaminen on elinehto, jotta ammattimaista markkinointimateriaalia ylipäätään saadaan asiakkaille. Joillekin se taas on keino tehdä enemmän kuin oman porukan työtunnit antaisivat periksi. Ulkoistaa voi myös pelkästään kampanjan teknisen toteutuksen.

Olen saanut aiemmissa työtehtävissäni usein olla se ostava osapuoli: ulkoistettu on esimerkiksi yhdistyksen viestintästrategian luominen täysin nollasta, kaupan alan megakampanjan digitaalinen markkinointikokonaisuus, ja käyttötavaraketjun joululahjojen valintakoneen tekninen osuus. Viimeisen puolen vuoden ajan olen saanut olla toteuttamassa mietittyjä ja monipuolisia sisältöjä usealle eri asiakkaalle.

Aiemmat kokemukseni ulkoistamisesta ovat olleet pääosin oikein hyvät. Helpotuksen huokaisun olen päästänyt niin työtaakan kevenemisen ansiosta kuin siksi, että saan työni tueksi laajalti tunnetun asiantuntijan näkemyksen tai teknistä huippuosaamista. Olen saanut keskittyä hyvien sisältöjen luomiseen, ja olla varma että projektin muutkin osa-alueet hoituvat ammattitaidolla. Lankoja ei ole silti tarvinnut koskaan päästää käsistä, ja muutoksia materiaaleihin onkin matkan varrella tehty. Tuloksena on ollut yhteiskunnallisen vaikuttamisen tehon lisääntyminen, toimivia kampanjoita, ja aivan konkreettisesti kassavirran kehittyminen.

Kaikki hommat talon sisällä?

Kun markkinointi hoidetaan kokonaan itse, kontrolli on täysin omissa käsissä, ja tuntuma tekemiseen käsin kosketeltavissa. Myös data ja teknologia omistetaan. Kuulostaa aika täydelliseltä, vai mitä? Toisaalta asiantuntemuksen puute ja kiire saattavat vaikuttaa markkinoinnin lopputulokseen. On myös osattava navigoida markkinoinnin alalla tapahtuvien nopeiden muutosten aallokossa. Kustannukset nousevat nopeasti ulkoistamista korkeammalle, kun kaikki tekniset ratkaisut on omistettava itse, ja mahdollisesti rekrytoitava uutta työvoimaa.

Laskeskellessa kustannuksia inhouse-markkinoinnille kannattaa yhtälöön ympätä ainakin nämä: tarvitaanko tässä kampanjassa uutta teknologiaa, uudenlaista asiantuntijuutta tai olemassa olevan henkilöstön koulutusta?

Nämä 8 kohtaa puhuvat järkevästi suunnitellun ulkoistamisen puolesta:

1. Anna työntekijöidesi loistaa omassa lajissaan. Toimimme tehokkaammin, kun työtehtäviin saa keskittyä rauhassa. Jos poistat henkilöstösi työpäivistä edes yhden osan markkinoinnin vastuusta, heille jää enemmän aikaa ydinosaamisensa hyödyntämiseen.

2. Lainaa näkemys ja osaaminen. Digitaalisen markkinoinnin maailma kehittyy ja muuttuu koko ajan. Sen perässä ei ole helppo pysyä, etenkään jos se ei kuulu omiin ydintehtäviin. Ulkoistamalla saat käyttöösi markkinoinnin uusimmat tiedot ja näkemyksen ja pääset hyödyntämään uusinta teknologiaa.

3. Saat monta roolia avuksesi. Sinun ei tarvitse pinnistellä ollaksesi samaan aikaan sisällöntuottaja, graafinen suunnittelija, sosiaalisen median ja teknisten toteutusten osaaja sekä markkinoinnin kristallipallo. Ulkoistamalla nämä kaikki roolit ovat sinun apunasi.

4. Uudet ideat raikastavat markkinointisi. Ota yrityksen ulkopuolelta tulevat markkinoinnin ideat avosylin vastaan ja uskalla murtaa rutiinisi: yrityksen ydintoimintojen ulkopuolelta katsovan ajatukset nimittäin tuovat markkinoinnin kokonaisuuteen uusia vivahteita. Parhaimmillaan luotte yhdessä kampanjan, joka todella erottuu kilpailijoista.

5. Ota uutta haltuun kuin huomaamatta. Ulkoistamisen voi ajatella myös valmennusnäkökulmasta: yritys voi siirtää aiemmin ulkoistamiaan toimintoja omiin käsiinsä, kun uusi toiminto on saatu rullaamaan oman henkilökunnan opittua sen salat, ja kun tarvittava teknologia saadaan rakennettua yrityksen sisälle. Sen jälkeen voi taas ulkoistaa ja ottaa haltuun jonkin uuden asian!

6. Uusia tavoittamisen väyliä bonuksena. Digimarkkinoinnin toimistoilla on yleensä hyvät suhteet tärkeisiin sidosryhmiin. Ulkoistamalla löydät siis todennäköisesti uusia keinoja tavoittaa kohderyhmäsi.

7. Kulut maksavat kyllä itsensä takaisin. Painatteko hiki hatussa töitä markkinoinnin parissa mittavien laskujen pelossa? Ulkoistaminen on itse asiassa hyvin kustannustehokasta. Pienen liikevaihdon yritys ei välttämättä pysty palkkaamaan erillistä graafikkoa, sisällöntuottajaa, projektikoordinaattoria ja tiimin vetäjää. Ulkoistamalla näitä osaajia pääsee hyödyntämään juuri sen verran kuin on tarpeen. Mikä parasta, saat käyttöösi tiimin joka tuntee jo toisensa tavat toimia.

8. Saat poimia kirsikat koriisi. Ulkoistaminen antaa mahdollisuuden kokeilla eri yhteistyökumppaneita: kokeile yhtä projektia, ja makustele sen päätyttyä mitä kattauksesta pidit. Jos annos on gourmet-tasoa, on yhteistyötä helppo laajentaa: me Ghoconilla toimimme yhden asiakkaamme markkinointiosastona. Käytännössä vastaamme niin yksittäisistä somepostauksista kuin markkinoinnin strategisesta suunnittelusta.

Pyöriikö ulkoistaminen mielessä mahdollisuutena, mutta kaipaat konkretiaa? Kokeile laskurilla, minkä verran voit säästää ulkoistamalla somesisältöjen tuotannon. Katso myös, missä kaikessa muussa me voimme auttaa – vaikka jo tänään.

OTA YHTEYTTÄ