Sisällöntuotanto

Mitä yhteistä on täytekakun leipomisella ja hyvällä somepostauksella?

On olemassa kahdenlaisia leipureita: heitä, jotka suunnittelevat leivonnaisensa etukäteen käyden kaupassa ja tutkien erilaisia ohjeita – ja heitä, jotka tyytyvät siihen, mitä kaapista löytyy ja ryhtyvät leivontahommiin sen kummempia pohtimatta.

Huolellisesti suunnitteleva leipuri ottaa kananmunat huoneenlämpöön ajoissa, siivilöi jauhot, voitelee ja korppujauhottaa kakkuvuoan jo ennen kuin tarttuu vatkaimeen. Nopeampi leipuri ei välitä pienistä yksityiskohdista ja pistää menoksi ennen kuin on edes tarkistanut, löytyykö hänen kaapistaan kaikkia tarvittavia raaka-aineita. Huolellisen leipurin kakusta ei välttämättä tule parempi kuin hötkyilijän kakusta, mutta se on huomattavasti todennäköisempää.

Aivan niin kuin leivonnassakin, myös somepostauksia tehdessä on parempi keskittyä suunnittelemaan kuin toimia hetken mielitekojen vallassa. Koska vaikka huoleton leipuri olisikin onnistunut improvisoimaan kelvollisen näköisen kakun, ei sen maku välttämättä hurmaa ketään.

Niin kuin kakuissakin, myös somepostauksissa sisältö on kuningas. Parasta on, jos sisältö onnistuu jotenkin yllättämään: jos kakun sisältä paljastuukin kermavaahdon sijaan useita kerroksia valkosuklaata, tummaa suklaata ja maitosuklaata, on se huomattavasti kiinnostavampi kuin tavallinen vadelmahillo-kermatäyte.

Ahkeruus palkitaan

Kun sisältö on kunnossa, on muistettava, että ei ole syytä leipoa hyviä kakkuja vain silloin tällöin, vaan mielellään aina, kun siihen on mahdollisuus. Muuten muiden tekemät kakut varastavat huomion juhlapöydässä. Näin tapahtuu myös somessa: Facebookissa silloin tällöin julkaisevan kaverin mietteet eivät näy yhdenkään kaverin seinällä, mutta ahkeran julkaisijan päivityksiä saa lukea joka päivä.

Säännöllisyyden taika perustuu algoritmeihin. Suurin osa sosiaalisista medioista palkitsee ahkeran julkaisijan paremmalla näkyvyydellä. Algoritmit rakastavat säännöllistä ja mielenkiintoista sisältöä, niin kuin jokainen seuraajammekin. On syytä muistaa monipuolisuus: tyrkyttäminen ei ole kivaa, mutta vuoropuhelu omien seuraajien kanssa on. Sen sijaan, että aina kertoisi vain itsestään, voi joskus myös kysellä, mitä seuraajat ajattelevat.

Huolellinen kakkuleipuri huomaa, mikä kakku saa eniten kehuja ja mistä ei niinkään tykätä ja taitava somepostaaja pistää merkille, mitkä ovat sellaisia aiheita, jotka huomataan. Kun ymmärtää, mistä seuraajat tykkäävät, on helppo keksiä uusia julkaisuja saman aihepiirin ympärille. Somea ei kannata keskittää vain yhteen kanavaan, eikä toisaalta identtisiä postauksia kannata jakaa joka kanavassa samaan aikaan. Sen sijaan joskus voi olla hyvä esimerkiksi sitoa erilliset postaukset toisiinsa jatkamalla yksittäisen kuvapostauksen aihetta live-videon puolella.

Pysy mukana rytmissä

Moni meistä on löytänyt itsensä leipomassa kakkua tärkeään tilaisuuteen viime hetkellä. Stressaantuneina olemme saattaneet olla vatkaamassa taikinaa, kun olisimme halunneet keskittyä johonkin aivan muuhun. Samalla tavalla kuin yrityksen muutkin asiat, kuten budjetti, kuukausikatsaukset ja kesälomat, myös somepäivitykset voi suunnitella tarkasti kalenterin avulla. Kun postaukset ovat kalenterissa, niitä ei niin vain skipata. Somekalenteri auttaa myös hahmottamaan paremmin, onko somemarkkinoinnin tavoitteet mietitty huolellisesti kuntoon vai onko postauksia yritetty luoda vain, koska on pakko julkaista jotain.

On olemassa myös heitä onnekkaita, jotka ovat muistaneet, että kakun saa ostettua myös valmiina. He ovat kävelleet läheiseen leipomoon kertomaan millaisen kakun haluavat ja juhlapäivänä keskittäneet voimavaransa tärkeiden ihmisten kohtaamiseen. Jos sinusta tuntuu siltä, että omat somepostaukset on rakennettu jatkuvasti ”mitä kaapista tänään löytyykään” -tyyliin, on hyvä muistaa, että myös somepostaukset voi ostaa valmiina – esimerkiksi meiltä!

Millainen somepresenssi sinun yritykselläsi on tällä hetkellä? Jos et ole siihen tyytyväinen, käänny meidän puoleemme. Koskaan ei ole myöhäistä muuttaa laivan suuntaa!

Resepti toimivaan somepostaukseen

  1. Valitse yksi aihe, josta haluat kertoa ja esitä se ytimekkäästi. Maailmassa on jo tarpeeksi jaarittelijoita.
  2. Jos aihe on laaja, ohjaa seuraajasi tutustumaan siihen laajemmin lisäämällä linkki lisäinformaation pariin.
  3. Muista, että sosiaalinen media on sosiaalinen media. Tägää, kommentoi ja keskustele. Ole nopea reagoimaan. Kukaan ei halua puhua seinälle.
  4. Valitse omalle sisällöllesi toimivat muutamat hashtagit. Voit myös aina lanseerata oman hashtagisi.
  5. Lisää kuva tai video. Kuvalliset julkaisut saavat aina paremmin näkyvyyttä.