Sisällöntuotanto

Hitti vai huti? Sosiaalisen median tilannekatsaus

Sosiaalinen media tarjoaa jatkuvasti uusia ja parempia tapoja sisältömarkkinointiin. Vaikka kanavat muuttuvat ja kehittyvät kovaa vauhtia, suomalaisten into käyttää somea on pysynyt tasaisen vahvana. Viime vuonna yli 60 prosenttia suomalaisista käytti sosiaalista mediaa ja 16-24-vuotiaiden kohdalla luku oli huikeat 93 %. Erityisesti alle kolmekymppisille sosiaalinen media on lähes kuin toinen työpaikka tai harrastus: 13-29-vuotiaat viettävät keskimäärin 15-20 tuntia somessa joka viikko.

Mutta miten nämä kohderyhmät tavoitetaan tehokkaasti? Mitä uutta sosiaalisen median kanavat tarjoavat vuonna 2019? Mitkä kanavat palvelevat B2B- ja B2C-yrityksiä parhaiten? Entä pienemmät kanavat? Kannattaako niihin lähteä mukaan ja jos kyllä, niin koska ja miten?

 

Valioliiga: Youtube, Facebook ja Instagram

Kun yksityisviesteihin keskittynyt pikaviestipalvelu Whatsapp jätetään laskuista pois, Suomen suosituimmat sosiaaliset mediat ovat Youtube, Facebook ja Instagram. Jokainen näistä yli miljoonan suomalaiskäyttäjän jättiläisistä tarjoaa markkinoijalle laajan ja monipuolisen yleisön, joten käydään nyt läpi yksitellen jokaisen kanavan vahvuudet.

Youtube

Videopalvelu Youtube pitää suosituimman somen kärkipaikkaa Suomessa. Huikeat 86 % 25-34-vuotiaista katsoo YouTube-videoita, ja palvelu kasvattaa jatkuvasti jalansijaa myös vanhempien katsojien keskuudessa. Lukemattomat ennusteet tukevat myös kasvun jatkumista, sillä videon povataan olevan jatkossa jopa internetin tärkein sisältömuoto.

“Tulevien vuosien aikana menestyksemme on kiinni videoista, eikä Messengerin kaltaisista palveluista”, kilpailevan yrityksen Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on todennut.

Ennen kuin painat REC-nappia, mieti tarkkaan, mitä haluat videollasi kertoa. Isot joukot ympäri maailman ovat heränneet videon viehätysvoimaan, joten varmista että sinun videosi erottuu joukosta. Hyvä video opettaa, viihdyttää ja on ennen kaikkea laadukas.

Oman videon tekemisen sijaan homman voi antaa myös vaikuttajalle. Nuoret suomalaiskäyttäjät suhtautuvat kaikista myönteisimmin Youtubessa esiintyvään vaikuttajayhteistyöhön ja mainontaan muihin kanaviin verrattuna.

 

facebook

Facebook

Joko olet kuullut jonkun toteavan, että Facebook on nykyään vain vanhoille ihmisille? Toden totta, Facebookin käyttö lisääntyy tällä hetkellä yli nelikymppisten keskuudessa, kun taas nuoria käyttäjiä poistuu palvelusta vähitellen.

Vaikka käyttäjien määrä on hienoisessa laskussa, on palvelussa silti noin 2,7 miljoonaa suomalaista. Lisäksi Facebookia käytetään tiuhempaan tahtiin kuin muita sosiaalisia medioita: sovellus avataan lähes yhtä usein kuin Whatsapp. Tilastojen mukaan kaikkein eniten tienaavat suomalaiset tavoittaa todennäköisemmin Facebookista kuin mistään muusta somesta.

Facebook on myös se media, jota potentiaalinen asiakas käyttää yrityksen arviointiin ja tarkistaakseen miten yrityksellä menee. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää ylläpitää tätä kanavaa ainakin satunnaisesti.

Facebookin vahvuus on ennen kaikkea siinä, että alusta tarjoaa monipuolisen sisällön jakamisen. Aiemmin mainittujen videoiden lisäksi erilaiset kilpailut kasvattavat edelleen suosiotaan Facebookissa.

 

instagram

Instagram

Minne ne nuoret sitten menevät? No ainakin Instagramiin. Tämä visuaalisuuteen satsaava sosiaalinen media kasvaa noin viiden prosentin vuosivauhtia ja nauttii erityistä suosiota 25-29-vuotiaiden keskuudessa.

Kuten somen nimestäkin voi päätellä, palvelussa monia viehättää sen välittömään jakamiseen perustuva toimintaperiaate. Huippusuosittu Stories-ominaisuus on tästä hyvä esimerkki ja monet povaavatkin, että Stories tulee pian päihittämään tavalliset julkaisut.

24 tunnin ajan näkyvä story eli tarina mahdollistaa esimerkiksi yleisön osallistamisen, nopeat tarjouskampanjat ja live-videot. Milleniaalit ja Z-sukupolvet kokevat, että livenä esiintyvä brändi on rehellinen ja läpinäkyvä. Mitäpä jos lanseeraisit seuraavan kampanjan livenä Instagramissa tai jakaisit uuden blogipostauksen Facebookin lisäksi Instagramin tarinoissa?

 

Höyhensarja: Twitter, LinkedIn ja Pinterest

Suomessa on useampia alle miljoonan käyttäjän yhteisöpalveluita, jotka ovat kokoaan suurempia, kun ne valjastetaan tehokkaasti markkinointikäyttöön. Näistä tehokkaimmat ovat Twitter, LinkedIn ja Pinterest.

twitter

Twitter

Twitter on pieni mutta pippurinen. Joka viikko noin 70 000 suomalaista julkaisee twiittejä, ja tekstejä lukee moninkertainen joukko. Erityisesti poliittiset ja ajankohtaiset aiheet tuovat ihmiset yhteen Twitterissä, minkä vuoksi on ymmärrettävää, että johtavassa asemassa olevat henkilöt ovat korostunein käyttäjäryhmä tällä alustalla. Kanava on suosittu myös toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden keskuudessa.

Käyttäjäkunnan ansiosta Twitter onkin heti LinkedInin jälkeen suosituin B2B-markkinointikanava. Tässä kanavassa on kuitenkin erityisen tärkeää rakentaa viesti niin, että lukija haluaa sitoutua siihen. Someen “tuuttaamisen” aika on ohi – ja Twitterissä jos jossain tämä on tärkeää pitää mielessä.

Jaa siis Twitterissä ajatuksia herättävää sisältöä. Kokeile esimerkiksi tilastojen, kysymysten tai trendikatsauksien julkaisemista. Postausta voi piristää esimerkiksi äänestyksellä, kuvalla tai jopa lyhyellä videolla. Asiantuntijuutta ja ajatustyötä huokuva sisältö on trendikästä nyt aivan jokaisessa somessa, joten hyödynnä samoja faktoja pidemmällä kaavalla myös muissa kanavissa!

Mutta mitä jos yrityksesi tuote on suuren yleisön mielestä “tylsä”? Tehokas tapa kiertää tämä yleinen ongelma kehittää yrityksellesi arvojen pohjalta ihmismäinen persoonallisuus, joka mahdollistaa keskusteluun osallistumisen paljon samaistuttavammalla tavalla.

Suomi on myös hyvässä mielessä pieni maa, ja Twitterissä saa helposti yhteyden moneen ihmiseen. Uskaltaisitko tägätä Twitterissä henkilön, joka ehdottomasti hyötyisi sinun palvelustasi tai tuotteestasi?

 

linkedin

LinkedIn

LinkedIn on avoimesti profiloitunut omanlaiseksi sosiaaliseksi mediakseen. Ei liene suuri yllätys, että 63 % markkinoinnin ammattilaisista nimeää LinkedInin tärkeimmäksi B2B-puolen some-kanavaksi.

Tilastot näyttävät myös toteen, että ylemmät toimihenkilöt, yrittäjät ja johtavassa asemassa työskentelevät ihmiset ovat keskimääräistä helpompi tavoittaa juuri tässä kanavassa. Kuten arvata saattaa, myös suuremmat tuloluokat ovat vahvemmin edustettuna tällä sivustolla.

LinkedInissä kerrotaan perinteisesti omista kokemuksista ja ammatillisista näkemyksistä, sekä esitellään omia töitä. LinkedIn-postausten tykkäykset ja keskustelut jäävät usein kuitenkin vaisuksi. Tehokas LinkedIn-postaus kysyy ja herättää keskustelua. Myös yrityksen on hyvä osallistua keskusteluun: löydä mielenkiintoiset aiheet hashtagien avulla ja liity kiinnostaviin ryhmiin, joissa keskustelu on usein syvempää kuin julkisella seinällä.

 

pinterest

Pinterest

Pinterest on tällä hetkellä Suomessa sosiaalisen median altavastaaja, jolla on valtava potentiaali. Instagramin tavoin Pinterest on vahvasti visuaalinen sosiaalinen media, jonka naispainotteinen käyttäjäkunta on vanhempaa ja ostovoimaisempaa kuin muissa saman kokoluokan somekanavissa.

Tekoälyyn pohjautuva kuvantunnistus kehittyy nopeasti, mikä lisää markkinoinnin ammattilaisten uskoa Pinterestin kaltaisiin palveluihin. Esimerkiksi Pinterest Lens on työkalu, jonka avulla käyttäjä voi etsiä puhelimen kameraa osoittamalla samankaltaista sisältöä sivustolta. Hakukoneiden povataankin jatkossa painottuvan sanojen sijaan kuvaan ja ääneen.

Tulevaisuutta odotellessa Pinterest on parhaimmillaan kuin hyvä tuotekatalogi tai aikakauslehti. Kun haluat käyttää Pinterestiä, ole huolellinen taulujen luomisessa ja kiinnitä erityistä huomiota estetiikkaan. Palvelu palkitsee sinut myös analytiikalla siitä, mikä vetoaa ja mikä ei.

 

P.S. Sitten on tietenkin olemassa vielä alle 23-vuotiaiden suosikki Snapchat, viraali-ilmiöstä toiseen surffaava TikTok, vanhat kunnon blogit, Whatsappin yritystyökalut – ja lista kasvaa jatkuvasti. Jos haluat, että yrityksesi on some-ulottuvuudessakin oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ota yhteyttä!