Reilulla puolella sisältömarkkinointia tekevistä yrityksistä on käytössään jonkinlainen sisältösuunnitelma tai sisältöstrategia, joka ohjaa sisältömarkkinoinnin toteuttamista. Suunnitelma on dokumentoitu näistä reilulla puolella ja suulliseen (!) suunnitelmaan luottaa vajaa puolet.
Sisältösuunnitelma on se työkalu, jonka tehtävänä on auttaa saavuttamaan tekemisen strategisia tavoitteita, ohjata tekemistä ja helpottaa sisällöntuotantotiimin arkea. Pitää huolta siitä, että homma ei mene lätkimiseksi. Sisältösuunniltema on myös se paikka, johon kirjataan ideoidut aiheet, missä muodossa aiheet kerrotaan, aikatalulut ja kanavat – vähintään. Todella olennainen työkalu siis jokaiselle sisällöntuottajalle. Sisältöstrategia se ei kuitenkaan ole. Strategia on se, joka määrittelee pelisäännöt sisältömarkkinoinnin tekemiseen. Sisältösuunnitelma tekee sen toteuttamisesta tehokasta ja järjestelmällistä. Sen avulla hommaan saadaan kaivattu rytmi, eikä koordinointiin kulu turhaan energiaa.
Vain tavoitteellinen ja suunnitelmallinen sisällöntuotanto johtaa tuloksiin, josta voi päätellä jotakin. Lisäksi sisältösuunnitelma helpottaa hommaa silloin kun soppaa on hämmentämässä useampi kokki.
Koska moni yritys räpiköi vielä ilman suunnitelmaa, herää mieleen kysymys: Tietävätkö he edes itse, miksi tekevät sisältömarkkinointia? Onko sille asetettu tavoitteet vai tehdäänkö sitä vain siksi, että muutkin tekevät? (= ajan ja rahan haaskausta ja resurssien tuhlaamista)
Ei ole mitään järkeä vaan lätkiä holtittomasti sisältöä ilman mitään ajatusta tai suunnitelmaa. Tavoitteet vaikuttavat olennaisesti siihen kenelle, mitä, missä ja kuinka usein julkaiset sisältöjä. Onko tarkoituksena tuottaa uusia liidejä, ohjata lukijoita nettisivustoille, saada lisää näkyvyyttä vai kenties kasvattaa Facebook-tykkääjien määrää? Mitkä ovat tavoitteesi kehittäessäsi sisältömarkkinointisuunnitelmaasi? Miksi haluat tuottaa sisältöä ja tehdä suunnitelman? Määritä tavoitteesi ennen kuin aloitat suunnittelemisen ja sinun on huomattavasti helpompaa edetä suunnitelmassasi.
Moni aloitteleva markkinoija, alkaa tekemään sisältöä, koska kuvittelee että niin täytyy tehdä. Ilman suunnitelmaa tekeminen on kuitenkin tehotonta ja vie liikaa aikaa rahaa ja resursseja. Pysähdy siis miettimään ennen kuin aloitat ja laita paukkusi sinne, minne ne kannattaa laittaa.
Yritykset, joilla on jo hieman historiaa takanaan: katso missä olet onnistunut ja aiemmin. Mitä kannattaisi nyt tehdä toisella tavalla? Aseta uusia tavoitteita saavutettavaksiesi. Pidä huolta, että tavoitteet ohjaavat yksiin organisaatiosi tavoitteiden kanssa.
Aseta tavoitteet itsellesi miettimällä vastaus seuraavaan kysymykseen: Kuinka voit käyttää sisältömarkkinointia kasvattamaan liiketoimintaasi? (Tähän ei ole oikeaa vastausta.)
Haetko myyntitiimille llisää ja nopeammin uusia liidejä? Vai haluatko herättää kiinnostusta tuotteita ja palveluita kohtaan? Onko tavoitteenasi muokata tai korjata yleistä mielipidettä tuotemerkistäsi? Vai haluatko seuraajia somessa?
Suunnitelmaan kannattaa käydä käsiksi vasta, kun tavoitteesi ovat selvillä. Vinkkejä suunnitelman ja apuja sisällön ideointiin voit saada uusimmasta oppaastamme. Lataa ilmainen opas täältä.